Újrakezdés - a Budavárban!

Egyházközségünkben 2020 május 24-től újra közösen ünnepelhetünk és hallgathatjuk ISten igéjét, megtartjuk az istentiszteleteket. A Várban 9.00, 11.00 és 18.00 órakor, Budagyöngyén 9.00 órakor lesz istentiszteletünk, egyelőre úrvacsoraosztás nélkül.

A presbitériumunk az alábbi Újrakezdési Szabályrendeletet fogadta el! Ennek az értelmében várjuk szeretettel a testvéreket!

Újrakezdési szabályzat

A Budavári Evangélikus Egyházközség presbitériuma 2020. május 19-én tartott távolléti gyűlésén az alábbi szabályrendeletet alkotta a COVID19 járvány miatti vészhelyzet feloldásával kapcsolatban, a 2020 május 19-án reggel kelt püspöki pásztorlevél ismeretében:

  1. Az Egyházközség lelkészei elkötelezettek, hogy Isten igéjét újra templomi istentiszteleteken, közösségi alkalmakon hirdessék, a pásztorolás és a lelki vezetés, valamint a tanítás szolgálatát a személyesen megélt közösségekben valósítsák meg.

  2. Ennek érdekében 2020 május 24-től, Exaudi vasárnapjától újra istentiszteletekre várjuk gyülekezetünk tagjait, s mind a négy istentiszteletünket megtartjuk. Ám ha valaki betegnek vagy veszélyeztetettnek érzi magát, az most semmiképpen se jöjjön, illetve idős testvéreinktől különös óvatosságot kérünk. Párhuzamosan a 11.00-kor tartott istentisztelet igehirdetéséről továbbra is készül felvétel. Így mindenki személyesen tud dönteni arról, hogy jelenlétével vagy videón követve ünnepli a vasárnapot.

  3. Az istentiszteletek és a hétközi alkalmak biztonsága érdekében a püspöki pásztorlevél útmutatásait megtartjuk, amelyek az alábbiak:

    1. Az alkalmak előtt és után biztosítjuk a fertőtlenítést és a szellőztetést.

    2. A bejáratoknál jól látható módon tájékoztatót helyezünk el, és állványra helyezett fertőtlenítőszert biztosítunk.

    3. Ügyelünk arra, hogy a templomban illetve a közösségi terekben a személyek között biztosított 1.5 m-es távolság meglegyen. Erre felhívjuk a közénk érkező testvérek figyelmét. Arra kérünk mindenkit, hogy csak minden második sorba üljenek be, s hogy egy sorban legfeljebb 3 ember üljön le. Természetesen az egy háztartásból érkezők ülhetnek együtt!

    4. Kérjük, hogy az alkalmakon otthonról hozott szájmaszkot viseljenek, de a szájmaszkot szükség esetén a bejáratnál biztosítjuk.

    5. Az istentiszteleteket pünkösd vasárnapjáig úrvacsoraosztás nélkül tartjuk, és a liturgiában ügyelünk arra, hogy az alkalom rövidebb legyen. A liturgia kialakítása és a pünkösd utáni úrvacsoraosztás módjának kidolgozása a lelkészek közös feladata.

    6. Az énekeket a budavári templomban kivetítjük. A többi alkalmon mindenki a saját énekeskönyvét vagy interneten lévő énekeskönyvet használja.

    7. Az offertóriumot csak a templomban lévő állóperselybe gyűjtjük.

    8. Az istentisztelet utáni kézfogás nélküli köszönésre mennek a lelkészek a templom elé, ahol távolságtartással köszönnek el a testvérektől.

    9. Biztosítjuk, hogy a lelkészi hivatalban és a közösségi termekben is megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer legyen. A mosdókban eldobható papír kéztörlőt biztosítunk.

    10. Az istentisztelettel párhuzamos gyermekalkalmakat egyelőre – hely hiánya miatt is – nem tartjuk meg.

    11. Az iratterjesztést egyelőre nem helyezzük ki, csak az Evangélikus Életet tesszük – kirakott persellyel – elérhetővé.

  4. Budagyöngyén az istentiszteletet és a hétközi alkalmakat az időjárás függvényében az udvaron tartjuk meg.

  5. A hétközi alkalmakról újraindulásáról a közösségek vezetői döntenek, akik a biztonsági és védelmi előírásokat megtartják.

  6. Az énekkari próbák újraindulása karvezetők és a közösség döntésén múlik.

  7. Megmaradhatnak olyan beszélgetős alkalmak, amelyek eddig az internet segítségével szerveződtek!

  8. Az hivatali munka is újraindul május 25-én, de a munkatársak egymást váltva lesznek az irodában. Törekszünk arra, hogy a Hivatalban egyszerre csak egy munkatársunk legyen.

  9. Tudjuk,hogy a járványhelyzet mindenkitől alkalmazkodást és óvatosságot kíván. A helyzet alakulásától függően a szabályok és a gyakorlat változni fog. Ezért gyülekezet elnöksége figyel a kormányzati, egészségügyi illetve püspöki útmutatásokra, és a határozatait azok ismeretében hozza meg a jövőben is.

„Nem adtál ellenség kezébe, tágas térre állítottad lábamat.” (Zsolt 31,9)

Budapest 2020. május 20.

Bence Imre és Heinczinger Orsolya

igazgató lelkész felügyelő